luni, 12 decembrie 2011

Uniforma militara rusa de la inceputuri pana in prezent (II)


PDF Imprimare Email
Uniforma militara rusa de la inceputuri pana in prezent (II)Dupa sfarsitul tragic al lui Pavel I in cursul unei lovituri de stat, tronul a fost mostenit de fiul acestuia, Alexandr I. Sub conducerea acestuia si cu participarea personala, au fost elaborate si introduse o noua uniforma militara, precum si dotari de mars. Armata a primit mundir de tip frac, in culori traditionale. Pentru acoperirea capului s-a adoptat chivara, iar cavaleria grea si artileria ecvestra au fost dotate cu caschete din piele. S-a elaborat uniforma pentru noul tip de cavalerie usoara - detasamentele de ulani. Pentru prima data s-a stabilit uniforma pentru cazacii armatelor de pe Don, din Ural si de la Marea Neagra. Pentru acoperirea capului in afara frontului, se introduce chipiul. In diferite variante, aceasta uniforma durand peste cincizeci de ani. In timpul domniei lui Nikolai I, in anul 1844, pentru acoperirea capului in timpul frontului, in locul chipiului a fost introdusa o cascheta din piele. Infanteria corpului din Caucaz este dotata cu o uniforma aparte, “caucaziana”. Gradele militarilor au inceput sa fie redate pe epoleti si trese. Dupa incheierea Razboiului Crimeei, in timpul domniei  lui Alexandr II, s-a simtit o nevoie acuta de reforma militara. Aceasta s-a extins si la uniforma militara. Mundirul de tip frac a fost inlocuit cu un semicaftan. In loc de cascheta a fost introdus un chipiu de un nou model, iar ulterior, sapca. Pentru mars s-a adoptat purtarea unor cizme inalte si a unei camasi albe. In general, perioada respectiva se caracterizeaza prin modificari aproape neintrerupte in uniforma imbracamintei si necesita un studiu separat.
Uniforma militara rusa de la inceputuri pana in prezent (II)In timpul lui Alexandr III, in anul 1882 incepe reforma urmatoare. De aceasta data, este orientata spre simplificarea si ieftinirea echipamentului. Detasamentele de armata cuirasiere, de ulani si husari sunt lipsite de imbracamintea stralucitoare si se reformeaza in detasamente de dragoni. Completul de baza de imbracaminte pentru toate tipurile de armate este format dintr-o manta  din postav verde inchis cu miros patrunzator, incheiat cu carlige, salvari largi din acelasi material, stransi in cizmele inalte, pentru orice tip de imbracaminte.  Pentru acoperirea capului in timpul frontului (paradei) s-a introdus caciula din blana neagra de miel. Desi reforma s-a realizat sub deviza de “populara”, motivul principal al modificarilor a constat in necesitatea confectionarii unui mare numar de  obiecte de echipament pentru cazul desfasurarii mobilizarii.
Ultima domnie se caracteriizeaza, in primul rand, prin introducerea in anul 1907 a echipamentului de mars de culoare de protectie pentru toti militarii si revenirea la modelele traditionale ale uniformei de parada si obisnuite.
In anul 1918 se incheie istoria glorioasei armate ruse si incepe istoria succesoarei acesteia – RKKA (Armata rosie de muncitori si tarani), ulterior, a Armatei Sovietice. Tinzand sa se indeparteze de traditiile regimului tarist “sangeros”, conducatorii militari sovietici, ignorand experienta razboiului ruso-japonez si a celui mondial, introduc in armata rosie o uniforma stranie, dotata cu darnicie cu elemente coloristice stridente. Sunt inlocuite insemnele traditionale de deosebire a militarilor - tresele. Slujitorii armatei rosii au fost salvati de pierderile suplimentare insemnate de pe urma focului inamicului de situatia nesatisfacatoare din economia tarii, datorita careia, in anii razboiului civil nu s-a reusit sa se organizeze productia de masa a obiectelor de echipament de un nou model. Si formatiunile albe si cele rosii foloseau rezervele de echipament ramase de la vechea armata.
In perioada de dinaintea Marelui Razboi de Aparare a Patriei se produce o revenire treptata la traditiile armatei ruse. In anul 1922 artileristii au primit culorile traditionale de echipament - negru cu vipusca rosie (in anul 1919, pentru artilerie s-a introdus culoarea orange) si s-a stabilit purtarea unei mantale din modelul vechi, in locul “caftanului” in culoare de protectie. In anul 1924 a fost inlocuita purtarea clapelor la piept, maneci si guler. In anul 1935 au fost introduse gradele militare personale pentru efectivele de comanda medii si superioare si insemnele corespunzatoare de distinctie. In anul 1936 s-au format unitatile de cavalerie de cazaci, pentru care se stabileste uniforma traditionala de imbracaminte. In anul 1940 se inlocuieste purtarea simbolului celui mai pregnant al armatei rosii - chipiului Budionnai. In acelasi an se refac gradele personale pentru efectivul de comanda inferior si superior. Se introduce uniforma de parada pentru toate categoriile de militari. Revenirea definitiva la traditiile nationale ale uniformei militare s-a produs in anul 1943. Dupa aceasta, uniforma armatei sovietice a evoluat in cadrul traditiilor de mai multi ani ale armatei rusesti.
Urmatoarea reforma marcanta a uniformei a avut loc in anul 1969. Ca uniforma de camp, in locul renumitei bluze militare se introduce tunica de campanie. In echipamentul armatei se adopta uniforma pentru echipajele tehnicii blindate, mantaua matlasata de campanie pentru ofiteri.Uniforma militara rusa de la inceputuri pana in prezent (II)
In anul 1988 armatele au fost dotate cu noi costume de campanie unificate pentru iarna si pentru vara, “afganele”. Dezvoltarea uniformei militare in ultimii zece ani ai secolului XX se caracterizeaza prin renuntarea la traditiile sovietice si rusesti. Noua uniforma de parada si cea obisnuita, introdusa in anul 1994, prin croiala este foarte asemanatoare cu cea americana. S-a inlocuit purtarea petlitelor pe borurile colorate ale caschetelor. In constructia caschetelor se intrevad pregnant notiunile denaturate despre frumusetea militara a generalilor din “Arbat”. Insa pentru masa de baza a militarilor aceasta nu a avut o prea mare insemnatate, avand in vedere dotarea extrem de saraca a armatei cu articole de imbracaminte. De exemplu, in vara anului 1994, soldatilor si ofiterilor din divizia Apararii militare din regiunea Baikal li s-au dat combinezoane de vara de tancuri, realizate din panza de bumbac nevopsita, de culoare gri deschis. Uniforme de parade si obisnuite nu li s-au dat deloc. S-a ajuns pana acolo, ca chiar la paradele din Moscova, unitatile si subdiviziunile apareau in uniforma de campanie, cu curele albe si de parada, infrumusetate cu accesorii,  cu petlite aurii la ofiteri si colorate la soldati si sergenti.
In decursul intregii istorii a statului rus, cu exceptia celei din urma, conducatorii acestuia acordau problemei elaborarii si realizarii uniformei pentru militari o insemnatate primordiala, datorita carui fapt armatele rusa si sovietica erau dotate cu echipament de calitate si modern intr-o cantitate suficienta.
(va urma)
sursa: www.inforusia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu