miercuri, 7 decembrie 2011

Uniforma militara rusa de la inceputuri pana in prezent (I)

14:03

14:03
Uniforma militara - un set de articole de imbracaminte, si, in unele cazuri de accesorii, stabilite prin decrete, ordine si regulamente obligatorii de a fi purtata de catre toti membrii armatei si ai marinei.
Uniformele militare au fost introduse in armata pentru o mai buna organizare a armatei, consolidarea disciplinei militare si ordinii, diferentierea militarilor dupa functii, grade etc.
Uniforma militara determina apartenenta militarului la armata unui sau altui stat, contine elemente din simbolistica statului si are drept functie de conservare a traditiilor militare ale fortelor militare. In acelas timp uniforma are functii strict militare: camuflarea personalului in timpul exercitiilor militare, accesorii speciale pentru arme si munitii, crearea unui mediu confortabil in timpul operatiunilor militare in diferite conditii climatice. Unele elemente ale echipamentului militar au menirea de aparare.

Unele elemente ale uniformei au fost destinate pentru protectie. Uniforma militara in conceptia actuala a aparut in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea in armatele europene, insa incercari de a introduce elemente comune in imbracamintea si dotarea militarilor, pentru a se distinge fata de militarii partii adverse, au fost intreprinse practic in decursul intregiii istorii militare europene.
Uniforma militara rusa de la inceputuri pana in prezent (I)
Cel mai aproape de introducerea uniformei la inceputul noii ere a fost armata Romei antice, prin dotarea traditionala a legionarilor sai cu mantale rosii de lana si imbracaminte alba. Legat de aceasta, trebuie sa spunem ca anume de la legiunile romane au ajuns la armatele moderne principiile organizarii, ordinii interioare, subordonarii si heraldicii militare.
Din perioada Evului Mediu se poate aminti insemnul distinctiv al participantilor la cruciade (o cruce de panza cusuta pe imbracaminte si dezvoltarea in continuare a acestei embleme,  atribute ale diferitelor ordine cavaleresti. In continuare, pe masura evolutiei armatei, complexitatii structurii organizatorice a armatelor, aparitiei notiunii de ordine de lupta, a aparut necesitatea stringenta de a se remarca vizual armata respectiva pe campul de lupta, in scopul acordarii conducatorilor militari a posibilitatii de a comanda operativ armatele in cursul bataliei. Obiectivul a fost solutionat prin introducerea in timpul campaniei si chiar a unei batalii a unor elemente de imbracaminte comune pentru intreaga armata: a unor distinctii a coifurilor, esarfelor, benzilor de aceeasi culoare etc.
In ceea ce priveste croiala, culoarea si insemnele distinctive pentru toate fortele armate a devenit posibila odata cu aparitia armatelor de masa si dezvoltarea productiilor manufacturiere, care puteau sa asigure necesarul armatelor de panza pentru mundire si produse din piele, aceasta fiind determinata in primul rand de factorii economiei statelor.
In perioada razboiului de treizeci de ani din Europa (1618-1648), in armatele statelor conflictuale au inceput sa apara unitati care purtau imbracaminte de aceeasi culoare, insa de croiala si constructie diferita. Uneori realizarea unei asemenea imbracaminti se facea la initiativa sefilor si comandantilor unei unitati sau alteia, purtarea acesteia nu era reglementata la nivel statal, prin urmare, nu era obligatorie, insa in unitati care aduceau glorie drapelului pe campul de lupta, purtarea imbracamintei de anumite culori s-a transformat intr-o traditie de lupta stabila.
Aproximativ in aceasta perioada, dupa comunicarile unor autori straini (Kaempfer, Palmquist), uniforma apare in detasamentele strelitilor moscoviti. Pentru prima data, reglementarea uniformei militare a fost introdusa prin ordin regal in armata franceza in anul 1672, garda regala primind caftane de culoare albastra cu aplicatie de postav rosu, infanteria - cenusii, cavaleria - rosii. Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea au primit uniforma toate armatele cele mai renumite ale statelor europene.
In Rusia, introducerea unei uniforme reglementate este legata de reformele militare ale lui Petru cel Mare. Incepand din anul 1699, uniforma militara si regulile de purtare a acesteia au fost stabilite la inceput pentru detasamentele garzii (de amuzament), iar ulterior si pentru detasamentele nou formate de infanterie si dragoni. In anul 1712 au primit uniforma si artileristii. La sfarsitul Razboiului Nordic s-a definitivat stilul general al uniformei militare rusesti. Infanteria garzii si armatei purta caftane de culoare verde inchis, dragonii - albastra, artileristii – rosie. Incepand cu aceasta perioada, uniforma armatei ruse a evoluat si s-a modernizat in traditia tendintelor general europene. In timpul tarilor care au urmat, al Annei Ioanovna, a fost adoptata uniforma pentru garda imperiala (garda de cavalerie) a detasamentelor cuirasiere nou formate. In timpul Elizavetei Petrovna, in legatura cu formarea unitatilor de cavalerie usoara (detasamentelor de husari) pentru acestea se adopta o uniforma deosebita, care se diferentia dupa gama coloristica de la regiment la regiment.
La inceputul domniei Ekaterinei cea Mare uniforma nu a trecut prin schimbari insemnate. Au fost inlocuite doar elementele nou introduse in timpul domniei sotului aceteia, Petr al III-lea. In anul 1786, in cadrul reformei militare realizate de feldmaresalul G.Potemkin, a fost introdusa o uniforma militara ce se deosebea principial de modelele general europene din acel timp. Aceasta avea o croiala unica pentru toate genurile de arme si se deosebea numai prin culoare. Ca mundir a fost introdus un veston scurt comod, pantalonii stramti au fost inlocuiti cu salvari liberi, cu aplicatii din piele pana la mijlocul genunchiului, in locul palariei din pasla incomode in mars si in lupta, militarii au primit o casca sferica din acelasi material, cu panaj transversal. Noua forma s-a introdus numai in regimentele de armata. Garda purta imbramintea anterioara. Inovatiile au fost, fara indoiala, progresiste si au devansat timpul cu cateva decenii. Odata cu domnia fiului Ekaterinei cea Mare, Pavel I, in armata a inceput sa se introduca de urgenta uniforma militara, care copia uniforma armatei Regatului prusac. Coloritul vestoanelor pastra nuantele traditionale pentru armata rusa, cu exceptia artileriei, care a fost dotata cu vestoane verde-inchis de model infanterist, cu postav negru de dispozitiv, cu vipusci rosii, care au devenit de atunci traditionale pentru acest gen de armata. Fiecare regiment de infanterie si cavalerie a primit culorile lor de dispozitiv. Istoricii il condamnau prieteneste pe Pavel pentru introducerea noii uniforme, chipurile “incomode”, desi aceasta corespundea pe deplin tendintelor moderne europene, uitand totodata ca anume in timpul acestuia armata a primit un nou tip de dotare (manta, in locul vestonului de lana pentru iarna – ipingeaua).
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu